Soep wecken: hoe begin je eraan?
Door Melanie Schaekers

Soep wecken is heel handig als je vaker soep wil eten, maar er toch weinig tijd voor hebt om steeds je kookpotten boven te halen om dagelijks verse soep op tafel te toveren. Maar wist je ook dat wecken heel milieuvriendelijk is? Ik vertel je graag waarom wecken zo geweldig is en hoe ik het doe.

Wat is wecken?
Wecken of inmaken is een manier om voeding te verwerken om ze langer te bewaren. Je bewaart de voeding in potten die je steriel maakt, waardoor bacteriën niet de kans krijgen om je voeding te bederven. Bacteriën zorgen er namelijk voor dat voeding vervalt en dus niet meer eetbaar is voor ons. Je steriliseert dus eerst de bokalen en vult de potten daarna met kokend hete voeding, waardoor ze zich goed afsluiten voor de lucht (en dus de bacteriën) buiten de pot. Daardoor blijft je voeding veel langer houdbaar. Zo heb ik zelf al soep gegeten die ik anderhalve maand daarvoor had ingemaakt.
Waarom ben ik fan van wecken?
Met wecken bespaar je gigantisch veel tijd. Zo prik je één moment waarbij je verschillende ketels soep maakt en waar je nog lang van kan genieten.
Ik vind wecken persoonlijk handiger dan soep invriezen, omdat je de soep die uit de diepvries komt best nog een keertje kookt voordat je het opeet. Dat is minder handig als je snel een tasje soep wil eten. Je kan de soep ook gewoon laten ontdooien uit de diepvries en het opwarmen zonder het opnieuw te laten koken, maar dan merk je toch een verschil in smaak. Naar mijn gevoel proeft de soep dan wat waterachtig. Als je je soep hebt ingemaakt, trek je gewoon een potje open, je warmt de soep op in de microgolfoven of in een pannetje en klaar!
Ingemaakte soep in een pot is ook handig om mee te nemen naar het werk. Heb je een microgolfoven op je werk? Dan kan je gemakkelijk soep eten zonder de soep nog te moeten koken. Ook is de pot heel goed afgesloten, waardoor de kans op morsen tijdens het vervoer bijna nihil is.
Waarom is wecken beter voor het milieu?
Soep wecken is handig als je weinig tijd hebt of gezonder wil eten, maar het heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Zo kan je langsgaan bij een lokale groenteboer en je groenten in bulk kopen. Je neemt je eigen groentezakjes mee en je bespaart heel wat afval. Ook kan je glazen potten met een metalen schroefdeksel een tweede leven geven door ze te gebruiken om mee te wecken. Heb je groenten of kookvocht van een ander gerecht over? Ook dan kan je ze gemakkelijk verwerken in een soep die je later kan opeten als je minder tijd hebt.
Soep wecken: Wat heb je nodig?

– Glazen potten met metalen schroefdeksel of weckpotten
Ik gebruik bijvoorbeeld de confituurpotten die ik regelmatig van mijn schoonmoeder krijg en mijn eigen vegan mayonaise potten. Die zijn beiden even groot en er past ongeveer anderhalve pollepel soep in. Voor ons perfect voor 1 maaltijd, maar test gerust wat voor jou een perfecte portie is. Belangrijk aan deze potten is het schroefdeksel, waardoor je de potten volledig kan afsluiten voor de lucht buiten de pot, waardoor bacteriën je voeding niet meer bederven. Let wel: het is belangrijk om voor het afwassen van je potten even te checken of de schroefdeksel het nog doet. Merk je dat je de schroefdeksel niet meer goed vast kunt draaien, dan is je pot wellicht aan vervanging toe. Je kan ook perfect speciale weckpotten gebruiken, maar zorg er dan voor dat je de pot en het glazen deksel afsluit met een rubberen weckring.
– Een trechter
Zelf gebruik ik een plastic trechtertje dat ik al een hele tijd heb, maar wellicht binnenkort aan vervanging toe is aangezien plastic niet zo slijtvast is. Heb je nog geen trechter? Kies dan slim en ga voor een roestvrij stalen (RVS) trechter. RVS is heel sterk, slijtvast en gaat dus eeuwen mee.
– Een grote kookpot
Heb je nog geen grote kookpot? Kies dan voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Ga voor een goede, degelijke kookpot, zonder te veel tralala. Mijn grootste kookpot is er eentje met een ingebouwde temperatuurmeter die ik ooit gekregen heb. Klinkt heel handig, maar ik gebruikte dat zelf weinig omdat ik eerder op gevoel kook en de meter is ondertussen ook gebarsten. Gebruik voor het koken van je soep eerder roestvrij stalen kookpotten. Oerdegelijk!
– Een goede pollepel
Investeer in een pollepel van roestvrijstaal en je hebt een pollepel voor het leven!
– Een keukenhanddoek
– Een snijplank
Ik heb zelf houten snijplanken. Die gaan eeuwen mee en zijn gemaakt van natuurlijk materiaal. Door je ingrediënten te snijden op een plastic snijplank komen er kleine stukjes microplastics vrij. Die stukjes komen dan ook weer in je voeding terecht en komen ook in je gootsteen terecht, waardoor ze uiteindelijk in onze oceaan belanden.
– Een mixer (optioneel)
Wij hebben onze soep het liefst gemixt, maar dat is dus zeker geen must.
– En natuurlijk: je eigen, verse soep!
Soep wecken: hoe begin je eraan?
Er zijn waarschijnlijk heel wat manieren om soep te wecken, maar ik vertel jullie graag mijn eigen manier om dat te doen. Heb je zelf al ervaring met wecken en heb je zelf nog een leuke tip? Laat het ons zeker weten.
Hoe begin ik aan wecken? Het eerste wat ik doe is verse soep maken. Ik maak de soep op dezelfde manier als wanneer ik ze vers zou serveren. Terwijl de soep op het vuur kookt, was ik mijn weckpotten met heet water. Ook al zijn de potten wel zuiver mijn kast ingegaan, ik was de potten nog een extra keer om de bacteriën te doden. Op verschillende blogs lees je zelfs dat je de potten zelf ook kan steriliseren in een grote pot met kokend water en met een speciale tang de potten uit de kookpot kan uitnemen om je vingers niet te verbranden. Dat is wellicht de meest steriele manier, maar ik merk dat mijn soep ook lang vers blijft. Soep die over de houdbaarheidsdatum is gegaan merk je direct aan de zure smaak. Ik was de weckpotten met heel heet water, zo warm dat het water bijna verdampt van het glas na het wassen. Daardoor zijn de potten veel gemakkelijker droog te maken.
Nog voor de soep klaar is, zorg ik ervoor dat ik al een aantal dingetjes klaarzet. Ik plaats een houten plank met daarop een vochtige handdoek. Ik maak alle dekseltjes van de weckpotten los en zet de potten klaar op de houten plank.

Wil je de soep graag gemixt eten? Dan doe je het mixen meteen na het koken van je soep. Belangrijk is wel: als je je soep graag gemixt eet, dan moet je de soep na het mixen nog even terug op het vuur zetten. Waarom? Door je soep te mixen, komt er lucht in de soep. En dat is net wat we niet willen als we onze soep inmaken. Daarnaast is je soep ook best zo heet mogelijk als je ze in de weckpotten doet. Zet je soep na het mixen daarom nog een keertje op het vuur.

Kookt je soep? Perfect! Dan kan je aan de slag met het inmaken. Plaats de trechter in een glazen pot, breng met een soeplepel de soep in je pot en vul de pot tot je ongeveer een halve centimeter over hebt aan de deksel. Neem een handdoek om de pot vast te nemen, want het glas wordt meteen gloeiend heet, en schroef de deksel er meteen op. Draai de pot om op de handdoek met het deksel naar beneden. Zo herhaal je het proces voor alle potten tot je soep op is.
Belangrijk is dat je nog een klein beetje ruimte in je pot ziet. Zie je die niet, dan kan de glazen pot door de hitte barsten, dus wees daar voorzichtig mee. Glas zet namelijk uit wanneer het warm wordt. Mors zeker ook geen soep op de rand van je glazen pot, want daardoor vormen er zich toch nog bacteriën in je pot. Dat is ook de reden waarom je de trechter gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de kans kleiner is dat je soep morst op de rand van de pot.
Ga jij ook aan de slag met wecken?
Mijn soep wecken doe ik al een tijdje en dat ga ik zeker blijven doen. Ik wil wecken nu ook proberen met bijvoorbeeld confituur en tomatenpassata. Ik deel zeker en vast mijn tips met je via social media en in een blog van zodra ik ermee aan de slag ben gegaan. Heb jij alvast goede tips voor mij? Of andere voeding die jij gebruikt om te wecken? Wij zijn er heel benieuwd naar!

Over Melanie
Melanie Schaekers is samen met Tine Driessen maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zet ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl. En ze wordt steeds weer blij van leuke berichtjes!