Consuminderen in 5 stappen

Door Tine Driessen

terracotta achtergrond breed

Hoe we leven heeft een impact op het milieu. Zelf dacht ik wel goed bezig te zijn door meer plantaardig te eten. Maar uit onderzoek van bureau CE Delft in 2018 blijkt dat de gemiddelde milieu-impact van spullen het grootst is. Vlees eten komt hierbij op de tweede plaats. Spullen en vlees eten hebben dus een duidelijk hogere milieu-impact dan auto rijden, vliegen of je huis verwarmen. 

De Vlaamse organisatie De Transformisten (voormalige Netwerk Bewust Verbruiken) heeft een handig hulpmiddel om bewust om te gaan met spullen, namelijk de vijf stappen van de Piraminder. We nemen je mee doorheen de Piraminder en geven je extra tips, specifiek voor Limburg. Zo maken we het je makkelijker om kleine gewoontes aan te passen, want elke stap in de goede richting is meegenomen. Eenmaal je begint, merk je wellicht net als ons dat het eenvoudiger en leuker is dan je eerst verwacht. Hoe beter je er in wordt, hoe verslavender het wordt!

transformisten

Voor je met de Piraminder aan de slag gaat: stel jezelf de vraag of je dit nieuwe product wel echt nodig hebt. Misschien is het een impuls die na een paar dagen voorbij gaat. Geef jezelf dus een aantal dagen om erover na te denken. Ben je er na bezinnen van overtuigd dat je leven gemakkelijker of mooier zou zijn met het product? Volg dan de volgende stappen en ontdek of er alternatieven zijn voor een nieuwe aankoop.

opruimen en herstellen

1. Gebruik wat je hebt

Misschien heb je al in huis wat je zoekt of kan je iets anders voor hetzelfde doel gebruiken. Als je niet goed weet wat je in huis hebt of het overzicht kwijt bent, kan je online opruimtips zoeken of je laten helpen door een opruimcoach zoals Ine van Huisje Opgeruimd of een webinar volgen van Nele Colle. Zo heeft alles een plek en moet je het niet kopen omdat je het niet terugvindt.

Als je het wel hebt, maar het is stuk, herstel het dan. Met naald, draad en sterke lijm kom je al heel ver. Lukt het je niet, volg dan een online handleiding op youtube of een workshop. Zo vind je bijvoorbeeld workshops om je kleding te herstellen van Avansa Limburg terug in de app Ecolimburg. Bekijk ook of er een cursusreeks bestaat in avondonderwijs.

Laat je het liever aan iemand anders over, vraag het dan aan een kennis of ga naar een repair café. Er zijn ook talloze herstellers zoals schoenmakers, kleermakers, fietsenmakers of elektronica hersteldiensten zoals Servilux. Welke in jouw buurt zijn? Ook dat vind je terug met de app Ecolimburg.

delen en huren limburg

2. Deel of ruil

Veel spullen worden maar kort of éénmalig gebruikt en staan dan weer lange tijd stil. Waarom ze plaats laten innemen in je huis als je ze ook kan lenen bij familie, buren en vrienden. Het platform Peerby maakt het makkelijk om spullen te lenen en huren van je buren. Denk maar aan gereedschapsmateriaal, elektronica, hobbymateriaal of zelfs een aanhangwagen. Bied zelf ook je spullen aan en doe makkelijk een oproep als je iets niet terugvindt in het aanbod.

Daarnaast schieten de lokale deelinitiatieven als paddestoelen uit de grond. Net zoals je in de bibliotheek boeken uitleent, zijn er ook spelotheken om speelgoed uit te lenen, babytheken om babyspullen uit te lenen, fietsbiebs om fietsen uit te lenen, Autodelen om een auto te delen, samentuinen om een moestuin de delen en Cohousing om een huis te delen. Welke deelinitiatieven er in jouw buurt zijn, vind je gemakkelijk met de app Ecolimburg. Zo hoeven al deze spullen geen ruimte in te nemen in je huis en spaar je er ook heel wat geld mee.

Wil je niet enkel spullen, maar ook diensten ruilen? Sluit je dan aan bij 
LETS Limburg! Dit is een lokaal netwerk waarbij mensen elkaar helpen door hun talenten via diensten of spullen in te zetten. Met een puntensysteem wordt de gebruikte tijd gewaardeerd. De essentie van LETS is dus; “Ruil uren met je buren”.

tweedehands en hergebruik

3. Tweedehands

Heb je stap 1 en 2 van de Piraminder doorlopen, maar niet gevonden wat je wilt? Kies dan voor tweedehands. Als je tweedehands koopt bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. 

Met een beetje zoeken vind je bijna alles tweedehands. Vraag even na bij kennissen of doe een oproepje op je eigen social media. 

In een kringwinkel of Resetwinkel vind je tweedehands kleding, speelgoed, elektro, fietsen, boeken, meubels, decoratie en babyartikelen. Zelf aan het opruimen? Geef je spullen nog een tweede leven en breng ze binnen of laat ze ophalen. Met de Ecolimburg app zoek je snel op welke kringwinkel het dichtste bij jou in de buurt ligt.

Er zijn ook heel wat leuke, kleinere tweedehandswinkels te vinden in Limburg. Zo kan je voor eerste keus tweedehandskinderkleding, speelgoed en babyuitzet terecht bij Kwasinova in Oudsbergen. Zoek je recyclagematerialen voor nieuwe creaties, dan kan je terecht bij Creazi voor recyclagematerialen. Ook planten kan je een tweede leven geven door er te adopteren uit een plantenasiel!  Naast lokale winkels, vind je ook handige apps zoals Vinted en websites terug via de Ecolimburg app.

4. Maak

Kleding, meubels, speelgoed, verzorging,… er bestaat veel dat je kan maken met wat je al hebt. Door zelf aan de slag te gaan, sta je meer stil bij de waarde van spullen. Voor je het weet, maak je iets dat voor jou van onschatbare waarde is.

Wil je graag kleding op een creatieve manier omtoveren tot iets nieuws? De app Ecolimburg verzamelt upcycling activiteiten en tips. Zo organiseert Avansa Limburg workshops waarin je je kleren leert pimpen. Je kan ook hippe kinderkleren naaien uit je eigen garderobe met behulp van het boek Minimi. Anne van de Limburgse RE Invented upcyclet kledij uit textiel en tweedehandskledij. Je kan ook je eigen kledingstuk bij haar laten customizen. Ook bij Assepoes in Hasselt vind je kleding die met hand zijn gemaakt uit gerecycleerde materialen.

Wil je jouw meubels weer als nieuw? Door ze te upcyclen krijg je een origineel stuk dat ook nog eens goedkoper is. Met een likje verf of een andere knop heb je al snel een leuke look. De youtubereeks en boeken van de Belgische Willem Fouquaert helpen je op weg. Op de website van De Transformisten vind je ook heel wat voorbeelden. Bezoek ook de website Pinterest voor leuke ideeën.

Voor een fractie van de kost van gangbare producten, maak je met basisingrediënten je eigen huishoudmiddelen. Zo kan je verpakkingsafval vermijden en kies je je favoriete geur met behulp van kruiden en essentiële oliën. Kan je wat hulp gebruiken? Neem dan een kijkje in de activiteitenlijst van de app Ecolimburg. Zo leert de Genkse By Creosa je in haar workshops hoe je natuurlijke schoonheids, bad- en poetsproducten maakt. 

Ecolimburg logo (transparant)

5. Koop

Heb je de vorige stappen doorlopen, maar blijf je op je honger zitten? Koop dan van een nieuw product de meest duurzame variant, gemaakt uit eerlijke materialen (lokaal, met een keurmerk, ecologisch, biologisch, upcycling). De kaart op de app Ecolimburg toont de ondernemers in jouw buurt met een groen hart.

Heb jij nog leuke tips?

Heb jij nog leuke tips om bewuster met spullen om te gaan? Laat het ons weten! En wie weet krijgt het een plekje in de app Ecolimburg.

Tine Driessen app Ecolimburg profiel foto

Over Tine

Tine Driessen is samen met Melanie Schaekers maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zetten ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl.