10 tips om duurzaam kleding te shoppen

Door Melanie Schaekers

10 tips om duurzaam kleding te shoppen

Duurzaam kleding shoppen bij milieuvriendelijke, lokale winkels is in opmars. De vraag naar een milieubewust aanbod klinkt steeds luider. Toch zijn er naast kledingstukken kopen bij milieubewuste handelaars nog heel wat kleine shopgewoonten die een groot verschil maken voor onze ecologische voetafdruk. Hier lees je onze 10 tips om écht duurzaam kleding te shoppen.

1. Shop bewust

1. Shop bewust

Online shopping lijkt minder duurzaam is omdat het meteen een beeld oproept van talloze bestelbussen. Hoewel de CO₂-uitstoot door afzonderlijke shoppers naar de winkel te laten rijden veel groter is vergeleken met één bestelbus vol goederen. Of je nu online of offline shopt, bedenk wat in jouw situatie de meest duurzame keuze is.

Loop je het risico om je pakje terug te sturen omdat je twijfelt of het je past? Ga het dan in de winkel uitproberen. Heeft een winkel in de buurt wat jij zoekt? Dan koop je het natuurlijk beter gewoon daar dan online. Zo steun je ineens een lokale ondernemer. PS: denk aan je herbruikbare kledingtas!

2. Vermijd retours

2. Vermijd retours

Het advies van “online shoppen” gaat natuurlijk teniet als je een sport maakt van retourneren. Winkels hebben vaak een flexibel retourbeleid om online shoppen te promoten. Maak daar geen misbruik van door 5 paar laarzen te bestellen om vervolgens je favoriete paar te houden en de rest terug te sturen. Of erger nog: stuur geen producten terug die je maar één keer hoeft te gebruiken. 

Beperk miskopen tot een minimum. Lees aandachtig de beschrijving van elk product, mail je vragen naar de klantendienst en ga op zoek naar productbeoordelingen om niet voor onaangename verrassingen bij je levering te staan. Voel je je nog niet zeker? Dan kan je nog steeds overwegen om ter plekke in een fysieke winkel te passen.

3. Shop tweedehands

3. Shop tweedehands

Tweedehands shoppen en kleding hergebruiken is uiteraard een duurzame keuze! Ga daarbij op ontdekkingstocht naar je eigen kledingstijl en vermijd kledingstukken die je niet na een paar maanden al beu bent. En ondanks dat je tweedehands shopt, let er ook op dat je kleding van een goede kwaliteit is. Als je kleding om de haverklap al stuk is, dan is het nog maar de vraag in hoeverre je koopgedrag duurzaam is.

Op zoek naar tweedehands winkels in jouw buurt? Ontdek ze allemaal in de app Ecolimburg. Nog een tip: doe je iets niet meer aan, haal het dan uit je kast en maak er iemand blij mee. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met vriendinnen of breng het naar een vzw zoals Poverello.

4. Kies kleding met een keurmerk

4. Kies kleding met een keurmerk

Kies voor duurzame labels die een milieuvriendelijk productieproces hoog in het vaandel dragen en wegblijven van schadelijke materialen. Als klant is het bijna onbegonnen werk om te controleren of je favoriete kledingmerk er een duurzaam productieproces op nahoudt. Daarom is het handig om op een keurmerk te vertrouwen die voor jou nagaat in hoeverre een product of winkel duurzaam handelt.

Daar helpt de app Good on you je handig bij! Je vindt er duizenden merkbeoordelingen, artikelen en expertise op het gebied van ethische en duurzame mode.

5. Vermijd impulsaankopen

5. Vermijd impulsaankopen

Ben je al even op zoek naar een lentejasje en heb je een leuk item gespot? Vermijd dan impulsaankopen door de producten minstens een week in je winkelmandje te laten zitten. Door een paar nachten over je aankoop te slapen, is de kans op miskopen en retours véél kleiner. Denk ook steeds vanuit het principe van de 5 R’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Oftewel: weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen, composteren. Let erop: de volgorde is heel belangrijk bij de 5 R’s. De volgende R is pas een alternatief als de voorgaande R niet haalbaar is. Eerst weigeren, dan pas verminderen. 

6. Informeer jezelf

6. Informeer jezelf

Duurzaam shoppen betekent per definitie voor een product en winkel kiezen van wie de productieketen zo ecologisch mogelijk is. Dat gaat natuurlijk verder dan het materiaal waarvan een product gemaakt is of de verpakking rond een product. Het gaat bijvoorbeeld ook over de herkomst van je product en de levering zelf.

7. Koop lokaal

7. Koop lokaal

Winkel bij lokale handelaars. Zo vind je op het platform Ik koop Belgisch meer dan 1500 Belgische mode-, accessoire en designmerken.

COSH! breng je in contact met heel wat modewinkels, -merken en -ketens die er een duurzame productiewijze op nahouden.

Woon je in Limburg en wil je graag dicht bij de deur shoppen? Check dan Ecolimburg. Je vindt er alles om je een duurzame levensstijl uit te bouwen met producten en diensten van lokale, Limburgse handelaars. Van kledingwinkels, supermarkten tot huis- en tuinapparaten en ecologische huishoudproducten!

8. Plan je levering bewust

8. Plan je levering bewust

Ga dieper in op de leveringsmogelijkheden van een bepaalde winkel. Zorg ervoor dat de winkel je product levert op een moment dat je thuis bent. Zo vermijd je onnodige ritten van je thuis tot het afhaalpunt, zowel voor de leverancier als voor jou. Foute timing is één van de grootste boosdoeners van de totale CO₂-uitstoot van online winkelen. Laat je pakje leveren aan een postpunt in de buurt. Zo bespaar je de bezorger een autorit naar je thuis en kan je even een frisse neus halen met een wandeling of fietsrit.

8. Plan je levering bewust

9. Ga voor duurzame kledingstukken

Ga voor een minimalistische kleerkast en investeer in duurzame basics zoals een topje, trui, rok die je op verschillende manieren kan combineren. Zo heb je met een paar items heel wat outfits om te dragen! Probeer je daarbij niet te laten meeslepen door modetrends, maar koop vooral wat jij nodig hebt, leuk vindt en wat je voor langere tijd wil dragen.

10. Vermijd last-minute bestellingen

10. Vermijd last-minute bestellingen

Bestel je producten ruim op tijd, zonder te kiezen voor express delivery. Zo geef je transportbedrijven de kans om zo efficiënt mogelijk bestellingen te vervoeren. Heel wat online winkels beloven een korte levertermijn, met als nadeel dat er bestelbussen de baan op worden gestuurd die maar voor de helft gevuld zijn of die een grotere ritten moeten maken.

Melanie Schaekers app Ecolimburg foto

Over Melanie

Melanie Schaekers is samen met Tine Driessen maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zet ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl. En ze wordt steeds weer blij van leuke berichtjes