Moederdag duurzaam vieren

Door Melanie Schaekers

Moederdag: dé dag om onze moeders te bedanken voor alles dat ze voor ons doen. We geven graag het beste van onszelf om onze mama’s in het zonnetje te zetten: een leuk cadeau, een rijke bos bloemen, een uitgebreid ontbijt… Maar wist je dat je moederdag extra duurzaam kan vieren? Wij geven je niet alleen onze tips voor een duurzaam cadeau voor moederdag, maar ook tips die je terugvindt in Limburg!

1. Geef een milieuvriendelijk cadeau

Wil je je moeder milieuvriendelijke producten laten uittesten? Moederdag is het ideale moment om je moeder te laten kennismaken met duurzaamheid. Of misschien maakt je moeder al graag milieubewuste keuzes? Je moeder een milieuvriendelijk cadeau geven is in beide gevallen een voltreffer!

Heel wat eco webshops en winkels maken moederdagpakketjes klaar die je zo voor moederdag kan bestellen. Laat je haar graag wat uittesten met verschillende gezichtscrèmes, koop je haar graag een ecologische kaars met sojawas of doe je haar vast en zeker een plezier met zeepjes in verschillende kleuren en geuren? Bestel bijvoorbeeld een mooi moederdagpakketje bij Bol & Muis in Oudsbergen of Ecosisters in Landen.

Leuke tip: check de Ecolimburg app om eco webshops en winkels in jouw buurt te vinden. 

2. Geef haar een ervaring

Wil je een cadeau dat je nog lang zal bijblijven? Geef haar dan een ervaring. Doe bijvoorbeeld eens een activiteit die buiten jullie comfort zone ligt. Leer bijvoorbeeld samen bij over tuinieren of koken met kruiden.

Tips voor meer leuke activiteiten vind je via de Ecolimburg app!

3. Geef een cadeaubon

Cadeaubonnen zijn steeds een schot in de roos! Geef bijvoorbeeld een cadeaubon van een restaurant om er later naartoe te gaan van zodra je terug op restaurant mag. Dan heb je nog iets leuks achter de hand om naar uit te kijken! Heel wat resto’s zijn vandaag heel erg blij met de financiële steun die ze van ons krijgen om door de coronacrisis te spartelen. Ga eens voor een plantaardig restaurant, bijvoorbeeld Lento in Hasselt of De Levensboom in Hasselt. Geef daarom een keertje een cadeaubon van een restaurant aan je mama cadeau.

Of check de website eens van je favoriete zero waste webshop? Wie weet kan je ook daar een cadeaubon online bestellen en kan je mama zelfs kiezen wat ze het liefste wil. 

4. Geef biologische bloemen

Welke moeder is nu niet blij met een rijkelijke bos met kleurrijke, geurende bloemen? Wat nog leuker is, is als er ook andere beestjes plezier hebben van jouw bloemen! Geef daarom een boeket met biologische bloemen. Deze bloemen zijn niet behandeld met een chemisch goedje.

Zijn de bloemetjes niet langer vers na een paar weken in het interieur van je mama te hebben vertoefd en gooit ze ze in de groenbak? Weet dan dat die bloemen later dan gecomposteerd worden. Als de bloemen een chemische behandeling gekregen hebben, komt dat ook terug in die compostbak. Niet zo leuk voor de insecten en beestjes die er hun voeding in vinden. Geef daarom een boeket met verantwoorde, biologische bloemen

Wil je toch langer plezier hebben van het boeket? Droog het boeket met biologische bloemen dan in. Droogbloemen zijn weer helemaal hip! Let er wel op dat de bloemen op natuurlijke wijze worden gedroogd, zonder chemicaliën, verf of bleekmiddel.

Voor het kopen van biologische bloemen kan je bijvoorbeeld terecht bij Regine’s Plantenschuur! Ook vind je de bio bloemen van Veldkleur terug bij Thomas in Hasselt. Je vindt Regine’s Plantenschuur en Veldkleur, naast andere leuke eco hotspots, terug in de Ecolimburg app!

5. Koop een tweedehands cadeautje

Koop je iets tweedehands? Dan maak je in één klap twee moeders blij! Niet alleen je eigen moeder, maar ook moedertje aarde. Want alles wat nieuw gemaakt wordt, heeft grondstoffen nodig, machines om het te maken, verpakkingsmateriaal en moet gebracht worden van A naar Z, met vaak heel wat tussenstations. 

Verras je moeder daarom met een tweedehands cadeau. Weet je wat ze graag wil? Maak dan een een afspraak bij je lokale kringwinkel, een vintage winkel zoals het Hendrikshuis in Hasselt, Studio Retag in Leopoldsburg of een vintage webshop zoals mAke. Er zijn zoveel prachtige tweedehands spulletjes in omloop die een plekje bij jou thuis verdienen! Ontdek alle tweedehands winkels via de Ecolimburg app.

6. Vraag wat je moeder graag cadeau krijgt

Hoe leuk is het om je moeder iets te geven waar ze 100% zeker weten blij mee is? Een spontaan cadeau is goed bedoeld, maar bij een cadeau op haar verlanglijstje weet je zeker dat ze het gebruikt.

Wil je het haar liever niet uitdrukkelijk vragen? Houd je oren dan tijdens het jaar al open voor cadeautips. Houd voor jezelf een lijstje bij dingetjes die ze graag zou willen. Het voordeel is dat je er doorheen het jaar ook nog naar kan polsen hoé graag ze het echt wil, zonder dat ze een vermoeden heeft dat jij het plant voor moederdag.

Een ander voordeel van weten wat je mama cadeau wil krijgen is dat je je moeder en het milieu een mogelijk autoritje terug naar de winkel bespaart om het cadeautje terug te brengen als het niet is wat ze zoekt. Meer tips over duurzaam shoppen vind je trouwens ook hier

PS. Pak je cadeautjes duurzaam in

Pak je cadeautjes eens niet in met inpakpapier, maar verdiep je eens in de Furoshiki-techniek om cadeaus in te pakken. Je koopt een leuk stofje of sjaaltje uit een tweedehands winkel en vouwt ze volgens de vouwtechnieken van Furoshiki. Zo is niet alleen de binnenkant een verrassing, maar ook de buitenkant!

Heb je nog leuke, kartonnen zakjes? Hergebruik ze en geef ze door om je cadeautje mee in te pakken. Zelf heb ik er een gewoonte van gemaakt om cadeauverpakkingen of papieren zakjes bij te houden als ik ze krijg, om ze dan te hergebruiken bij een speciale gelegenheid!

Aan jou om een leuk moederdag te vinden!

Hopelijk heb je met deze tips genoeg inspiratie voor een duurzaam cadeau voor moederdag! En pssst… Besef heel goed: het grootste cadeau dat je je mama eigenlijk kan geven is jouw aanwezigheid! We denken vaak dat onze moeders pas blij zijn met een groot cadeau, maar eigenlijk doen ze niets liever dan de hele dag vertoeven met hun kinderen! Dus wat ook je maakt, doet of koopt: scoren doe je sowieso! Laat je moeder ten volle genieten van moederdag en vergeet niet om zelf ook te genieten! 

Melanie Schaekers app Ecolimburg foto

Over Melanie

Melanie Schaekers is samen met Tine Driessen maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zet ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl. En ze wordt steeds weer blij van leuke berichtjes