Duurzaam verbouwen: onze tips
Door Melanie Schaekers

Ga je binnenkort verbouwen en houd je duurzaamheid graag in het achterhoofd? Geweldig! Want dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Als je je huis verbouwt zijn er heel wat maatregelen die je kunt nemen om energie te besparen. De volgende tips helpen je hopelijk op weg naar een duurzaam verbouwd huis!

Je keuken duurzaam verbouwen
- De meest energiezuinige kookplaat: een inductie kookplaatron
- De meest energiezuinige manier om water te verwarmen: waterkoker of fluitketel. Een kokendwaterkraan moet ervoor zorgen dat het water continu aan de kook gehouden wordt en dat kost energie. Let er dan wel op dat je enkel de hoeveelheid water met de waterkoker opwarmt die je nodig hebt. Wil je toch een combi-kokendwaterkraan, kies er dan een met een goede isolatie. Ook dat scheelt in stroomverbruik.
- De meest zuinige kraan: een kraan met een waterbesparende kop. Dat scheelt maar liefst de helft aan waterverbruik en kosten!
- De meest energiezuinige oven: een heteluchtoven. Als je een elektrische oven kiest, neem dan een heteluchtoven. Die is zo´n 15 procent zuiniger dan een standaard elektrische oven, doordat hij met een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat bereikt. Heteluchtovens zijn bovendien sneller. En omdat de warmte goed verdeeld wordt, bereid je gemakkelijk meerdere gerechten tegelijk.
- Kies voor apparaten met een A+++ label. Bij een koelkast, verbruikt dat maar de helft van de energie van een vergelijkbare koelkast met een A+ label.
- Kies armaturen die geschikt zijn voor ledlampen. Zorg ervoor dat je de algemene verlichting en de verlichting boven je aanrechtblad apart bedient. Zo hoeft niet steeds alle verlichting aan te staan.
- Kies een slimme plaats voor je koelkast. Plaats hem niet in de direct zon, tegen een radiator of langs de oven.
- Koop enkel de apparaten waarvan je weet dat je ze gebruikt. Luxueuze keukenapparaten klinken vaak heel mooi in de oren, maar als je het niet gebruikt is het zonde van je geld en plaats!
- Gebruik je een apparaat maar een paar keer? Tegenwoordig bestaan er steeds meer uitleendiensten voor elektrische apparaten. Ga eens op zoek bij websites van evenementenbureaus. Vaak kan je bij hen een extra oven huren als je een feest gepland hebt.

Je badkamer duurzaam verbouwen
- Voorzie bij de verbouwing van je badkamer een douche-wtw. WTW staat voor ‘warmte terugwinnen’. Dat is een slim apparaat dat de warmte van het wegstromend douchewater hergebruikt. Het apparaat is mooi weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp, dus esthetisch boet je er zeker niet op in.
- Kies een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut verbruikt.
- Isoleer je badkuip. Zo blijft het badkamer extra lang warm en hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen.
- Plaats infraroodpanelen voor een comfortabele warmte als je in de badkamer bent. Je badkamer hoeft je immers niet de hele dag te verwarmen.
- Controleer of je extra ventilatievoorziening hebt. Zo vermijd je vochtproblemen en heb je langer plezier van je materialen.
- Ga voor bamboe fronten van je wastafel. Bamboe groeit heel snel en heeft daarvoor enkel water en zonlicht nodig. Geen kunstmest om te groeien of pesticiden om onkruid of schimmels te bestrijden!

Je woonkamer duurzaam verbouwen
- De meest energiezuinige manier van verwarmen: vloerverwarming of ‘lage temperatuur’ radiator. Beiden zijn geschikt voor een verwarming met een elektrische warmtepomp.
- Voorzie duurzaam glas in je ramen. Met HR++ of triple glas houd je de warmte veel beter binnen dan met dubbel glas.
- Kies meubels die je lange tijd mooi blijft vinden. Koop bij voorkeur bij winkels in de buurt of overweeg tweedehands meubels.
- Shop tweedehands en gebruik hippe, vintage items om je interieur karakter te geven! LP’s, fotokaders, toffe wandrekken. Helemaal duurzaam en hip!
- Het beste materiaal voor je vloer? Ongetwijfeld kurk! Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren.

Je slaapkamer duurzaam verbouwen
- Slaap in een ecologisch bed en kies voor hout van een FSC-keurmerk. Dat label getuigt van een duurzaam bosbeheer voor het produceren van je bed.
- Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen in je slaapkamer. Controleer bij alle materialen of ze over een keurmerk beschikken. Bamboe, kurk, hout en steen zijn absolute aanraders!
- Niet alleen natuurlijke materialen zijn belangrijk, maar ook duurzame stoffen. Denk maar aan linnen, biologisch katoen, bamboe of tencel. Probeer zeker zijde en wol te vermijden. Beiden zijn stoffen op basis van dierlijke producten. Zijde is een dierlijke vezel afkomstig van de cocon van de zijderups. Wol is afkomstig van schapen. Het methaan dat vrijkomt bij het houden van schapen zorgt voor aanzienlijk meer CO2-uitstoot.
- Ga voor een minimalistische slaapkamer. Niet te veel spullen, maar enkel wat je echt nodig hebt. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd, waardoor je weer beter slaapt.
Wil je graag up-to-date blijven over alle duurzame tips rond bouwen en verbouwen? De app Ecolimburg is de bakermat voor een duurzame levensstijl! De app wordt steeds geüpdatet met de laatste nieuwtjes. Hou het zeker in het oog!

Over Melanie
Melanie Schaekers is maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zet ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl.