De beste eco apps: onze selectie

Door Tine Driessen

De beste zero-waste apps: onze selectie

Je ecologische voetafdruk verkleinen? Laat technologie jou een handje helpen! Eco apps zijn heel handig als je graag duurzamer wil leven. Zo vermijd je veel opzoekwerk en heb je toch alle informatie steeds binnen handbereik. We lijsten 7 ecologische apps in volgorde van goed, naar beter, naar best!

Peerby logo

7. Deel of verhuur je spullen

Waarom kopen als je ook kan uitlenen? Daar helpt de app Peerby je bij! Het is een app om spullen gratis uit te lenen of om te verhuren voor een kleine bijdrage aan je buren. Zo bespaar je niet alleen verpakking, ruimte in je huis, onnodige materialen, transport en geld, het geeft ook een boost aan de band met je lokale community door spullen te delen!

Boeren & buren logo

6. Lokale groentepakketten

Koop je graag groentepakketten bij een lokale handelaar zonder plastic afval? Check dan de app Boeren en buren! Boeren en buren is een netwerk van lokale “buurderijen” in Vlaanderen. Vind een boerderij bij jou in de streek en bestel je groentepakket rechtstreeks.

Vinted logo

5. Tweedehands kleding kopen

Wil je wat meer ruimte in je kledingkast of ben je op zoek naar tweedehands item die helemaal bij jouw stijl passen? Vinted is de beste zero waste app voor hipsters met een hart voor duurzaamheid. De bakermat om tweedehands kleding, schoenen en accessoires te vinden die perfect bij jou passen! De kleding community telt ondertussen al meer dan 700.000 leden in België. Heb je een kledingstuk verkocht? Dan stuur je het via een postpakket naar de koper. Inpakken kan met een doos die je zelf thuis nog liggen hebt. Zero waste op zijn best!

Too good to go logo

4. Voedselverspilling tegengaan

Wereldwijd wordt maar liefst één derde van al ons voedsel verspild! Daar ziet de app Too good to go graag anders. Via de app bestel je pakketten met voeding bij lokale handelaars. Zo bestel je bijvoorbeeld bij de bakker in jouw buurt een pakket met broden of gebak die na sluitingsuur nog op overschot zijn. Of bestel je pakketten bij lokale supermarkten met producten waarvan de versheidsdatum nadert. Je bestelt de pakketten voor een prikje en je staat steeds voor de verrassing welke producten je deze keer gaat ontdekken!

Zero waste goals logo

3. Spelenderwijs leren over duurzaamheid

De app Zero Waste Goals maakt van duurzame levensgewoonten een spelletje. De app daagt je steeds uit met opdrachten om milieuvriendelijker te leven, waarmee je steeds punten scoort. Je start simpel met “Neem het openbaar vervoer” of “Koop onverpakt fruit”. Door de app vaker te gebruiken leer je stapje per stapje om andere gewoonten aan te nemen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Duurzamer leven was nog nooit zo leuk!

For good logo

2. Je ecologische voetafdruk meten

Een app die je ecologische voetafdruk meet? Dat kan met For Good! De app berekent je ecologische voetafdruk op basis van een aantal vragen over je dagelijkse leefgewoonten. For Good geeft je tips om steeds duurzamer te leven, zonder ingrijpende veranderingen. Een must-have voor iedereen die bezig is met zijn impact op het milieu.

Ecolimburg logo (transparant)

1. Duurzaam leven in Belgisch Limburg

Er is heel nog heel wat groeipotentieel in Limburg als het aankomt op duurzaamheid! Daar helpt onze eigen app Ecolimburg je bij! Bij Ecolimburg ontdek je gemakkelijk bedrijven in Belgisch Limburg die ecologische producten aanbieden. Van kledingwinkels, voeding, literatuur tot verzorging! Plan jij een bezoekje naar een stad in Limburg? Dan helpt een kaart je met initiatieven en ondernemingen vinden in een bepaalde stad of dicht bij jouw locatie. De kalender toont je workshops en activiteiten om meer te leren over duurzaamheid en je vindt heel wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan met je dagelijkse leefgewoonten!

Beste zero-waste apps: jouw favorieten?

Heb jij nog een leuke zero-waste app die je graag met ons wil delen? Laat het ons weten! En wie weet krijgt het een plekje in de app Ecolimburg.

Tine Driessen app Ecolimburg profiel foto

Over Tine

Tine Driessen is maker van de app Ecolimburg. Met een wil om Limburg op de kaart te zetten als duurzame provincie, zet ze zich in om ondernemers met een groen hart te verbinden met mensen zoals jij, op zoek naar een ecologische levensstijl.